Micuții cercetași ai marelui Parâng

Aug 10, 2023

cercetasii parangului tabere parang

Tabăra “Cercetașii Parângului” 2023

Taberele de cercetași se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani și au drept obiectiv realizarea educației montane prin activități distractiv-educative precum jocuri de orientare, drumeții, tehnici de supraviețuire, eco-educația și eco-turismul.

Data

10 august 2023

A 3-a ediție

În perioada 24 – 29 iulie 2023, în stațiunea Parâng din masivul cu același nume, s-a desfășurat cea de-a 3-a tabără cu tematica “Cercetașii Parângului”.

 

Un număr de 16 copii, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani au luat parte la o adevărată aventură distractiv-educativă!

 

Șase zile de activități specifice i-au ținut pe copii pe culmi montane, pe văi și în păduri, departe de telefoane și calculatoare.

 

Iată cum a decurs săptămâna noastră

Cercetasii parangului

Prima zi

A fost o zi distractivă în care am avut ocazia să ne cunoaștem și să legăm primele prietenii.

Am început tabăra cu o scurtă drumeție prin stațiunea Parâng în care am învățat despre plante: brazi, ienupăr, afin, zmeur, merișor, cimbrișor, clopoței, ferigi, trifoi, urzici, garofițe de munte, bujori de munte etc.

Am mâncat afine, am cules plante și am preparat un delicios ceai la focul făcut tot de noi.

Ne-am jucat Twister, pinguinul pe gheață, fotbal, țară-țară, rațele și vânătorii și altele.

A 2-a zi

 

A 2-a zi a fost zi de drumeție pentru prichindeii noștri, micii cercetași ai marelui Parâng.
 
Traseu: Stațiunea Parâng – Lacul Mija
Durată: 8 h cu pauze
Nivel: mediu
 
Am urmat marcajul bandă roșie, apoi bulina galbenă (sau “oul ochi” cum se mai spune pe la noi) și am ajuns la obiectivul propus: lacul glaciar Mija.
 
Am învățat despre creste și vârfuri montane, căldări și lacuri glaciare, izvoare și văi, despre plantele și animalele din zona alpină.
 
Am observat peisajele minunate, munții înconjurători și deosebitele formațiuni de roci care ne duc cu gândul la Sfinx (cunoscut ca Sfinxul din Parâng), vipera cu corn, maimuța sau broască țestoasă.
 
Drumul înainte și înapoi a însemnat mișcare în aer liber alături de noii noștri prieteni, ce mai: sănătate curată și amintiri de neuitat!
 
Pentru că se anunțau schimbări de vreme, nu am mai așteptat ultima seară și am încheiat această zi cu un foc de tabără, bezele coapte și gogoși. Yammy!!

 

A 3-a zi

Ziua dedicată ecologiei și protecției mediului.
 
După un curs dedicat acestei discipline, copiii au înțeles cât este de important să îngrijească mediul în care trăiesc și să realizeze acțiuni prin care să transmită populației același lucru.  
 
Astfel, am desfășurat un joc pe echipe prin care ne-am dezvoltat abilitățile de lucru în echipă și am realizat planșe reprezentative prin care îndemnăm la mai multă grijă față de natură.
 
În plus, am realizat o acțiune de ecologizare în Stațiunea Parâng adunând 12 saci de deșeuri de pe o suprafață împădurită de (ATENȚIE!) nici 20 mp. Trist, dar adevărat! 
 
Acțiunile de ecologizare sunt benefice pentru copii, pentru că îi ajută să devină oameni mai buni și mai responsabili. Astfel, ei nu se vor număra niciodată printre cei care aruncă gunoaiele la voia întâmplării.
 

Toți copii au câștigat insigna Ecologistul! 

A 4-a zi

Tematica zilei: Tehnici de supraviețuire.
Ziua a început cu o înviorare, evident, și a continuat cu prezentarea tehnicilor de supraviețuire elementare și a truselor de prim ajutor și supraviețuire care trebuie să fie de nelipsit din orice drumeție pe care o facem.
După amiază am pornit spre Slima unde am învățat să facem focul folosind amnarul, barba moșului și rășina și am construit un adăpost de tipul aplecat spre stâncă folosind doar materiale naturale precum trunchiuri și crengi de brad, mușchi și iarbă.
Revenind în zona cabanei, am învățat să tragem cu arcul cu săgeți la țintă.
Ziua a trecut iute ca o săgeată și a fost extrem de plăcută. Toți copiii au primit cu bucurie insigna Supraviețuitorul!

A 5-a zi

Cu și despre orientare turistică.
 
Înviorare, curs de orientare turistică, utilizare instrumente de orientare, pictură pe lemn și piatră, concurs de orientare, trasul cu arcul, rațele și vânătorii, twister, fotbal de masă, plajă și relaxare, pepene, ciocolată, ronțăieli.
 
Momentul de neuitat al taberei va rămâne cel al vânătoarei de urși. Vânătoarea a avut loc după lăsarea întunericului și doar cei mai curajoși dintre cei mai curajoși au luat parte la această activitate. Vă zic un secret: ursul a fost un prieten de-al nostru, dar nimeni nu a știut asta.
 
Așa a decurs penultima zi din tabăra noastră alături de copiii noștri curajoși, hotărâți, ambițioși și frumoși.
 
În această zi, copiii au câștigat insigna Orientaristul!

A 6-a zi

Ultima zi… dar ce zi!

 

După 5 zile petrecute în Stațiunea Parâng, micuții cercetași au avut parte de o frumoasă aventură în cadrul complexului Keops Horses din Petroșani.
 
Animăluțe, călărie, plimbare cu trăsura, parc de aventură și tiroliană, au făcut ca această zi să fie plină și de neuitat. 
 
Această tabără nu se putea încheia fără pizza, suc și tort (mulțumim pentru torturi DulcegăriileIzabellei), medalii și diplome.

 

La finalul taberei am văzut copii și părinți fericiți, așa cum ne-am dorit!
Mulțumim pentru participare, copii minunați! Va așteptăm cu mult drag și în următoarele tabere!

Mulțumim părinților pentru încredere!

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *