“Cercetașii Parângului”. Aventură distractiv-educativă

Nov 17, 2022

cercetasii parangului tabere parang

“Cercetașii Parângului”

Taberele de cercetași se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani și au drept obiectiv realizarea educației montane prin activități distractive precum jocuri de orientare, drumeții, tehnici de supraviețuire, eco-educația și eco-turismul.

Data

1 august 2021

Ești curios cum se desfășoară o astfel de tabără?

Iată, în stânga, programul după care ne-am ghidat și, mai jos, o descriere a activităților zilnice pe care le-am desfășurat în prima tabără cu tematica “Cercetașii Parângului” din perioada 26 – 31 iulie 2021.

 

A fost o adevărată aventură pentru toți!

DSCF2215
foto blog cercetasi 1 program tabara

Ziua I

Am început tabăra cu plimbări prin Stațiunea Parâng, am învățat despre plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, am cules cimbrișor, muguri de brad, crenguțe de afin și am pregătit un delicios și aromat ceai, am învățat să tăiem lemne, să facem focul (prin metodele clasice și moderne), ne-am jucat fotbal, tenis, de-a prinselea și altele.

Am urmărit apusul soarelui!

Ziua II

O zi plină: am făcut exerciții fizice dis-de-dimineață, am învățat despre orientare, despre cum se utilizează instrumentele de orientare, respectiv busola și harta, despre traseele turistice și marcajele pe care le putem regăsi în munții din România, am învățat să montăm cortul, ne-am adăpostit de căldura din mijlocul zilei și preț de 2 ore ne-am jucat multe jocuri în cabană.

Am organizat 2 concursuri pe echipe:

– un concurs de montat-demontat cortul pe care copiii l-au finalizat în 12, respectiv 13 minute;

– un concurs de orientare prin pădure, traseu cu o lungime de aprox. 500-600 m, diferență de nivel de aprox. 100 m, cu 7 puncte de verificare și tot atâtea indicii, finalizat în aproximativ 30 de minute.

Toți copiii au obținut insigna “Orientaristul”, iar câștigătorii concursului de orientare s-au ales cu o noapte de somn în cort.

Ziua III

Mișcarea de dimineață a fost urmată astăzi de un curs privind supraviețuirea în sălbaticie în cadrul căruia am învățat o serie de tehnici de supraviețuire precum construirea unui adăpost, aprinderea focului, procurarea și pregătirea hranei, căutarea unei surse de apă și filtrarea acesteia, menținerea temperaturii corpului, orientarea, comportarea în cazul întâlnirii cu animale sălbatice etc.

Am pornit în drumeție pe Slima unde am pus în aplicare una dintre tehnicile de supraviețuire învățate și anume CONSTRUIREA UNUI ADĂPOST. Aruncați o privire peste fotografii să vedeți minunatul adăpost construit de copilași.

Toți copiii au câștigat insigna “Supraviețuitorul”.

Ziua IV

Încălzirea de dimineață, așa cum am obișnuit și drumeție pe un traseu de vis.

Traseu: Pornire de la Cabana La Mario  Lacul Mija  Vârful Parângul Mic   Înapoi la Cabana La Mario

Lungime: 11,5 km

Pași: aprox. 18000

Durată (cu pauze și ritm de începători): 7,5 h

Cu ocazia acestei ieșiri am învățat ce sunt și cum se formează lacurile glaciare și izvoarele de munte, am observat masivele înconjurătoare ale Parângului, am învățat care sunt cele mai importante și înalte vârfuri din Munții Parâng și din țară, unii dintre noi au cucerit primul lor vârf montan: Parângul Mic – 2074 m, ne-am răcorit în apa cristalină a lacului Mija, am învățat despre noi plante, dar poate cel mai important aspect al ieșirii noastre este acela că am făcut mișcare în aer curat, izvor de sănătate, alături de prieteni deosebiți.

Frumoasă zi!

Ziua V

O zi mai relaxantă, începută cu un curs despre ecologie și protecția mediului și continuată cu nenumărate jocuri distractive, plantarea puieților de brad, numere de magie, picturi pe piatră cu tematica “Protecția mediului” și nu numai .

Toți copiii au primit insigna “Ecologistul”.

Ziua VI

Ultima zi… dar ce zi!

Aventură printre animăluțe precum căprioare, cerbi, măgăruși, căluți, prepelițe, pisicuțe, iepurași, papagal, aventură pe circuit suspendat, pe tiroliană și cățărări.

Tabăra s-a încheiat cu o masă plină de pizza , suc și clătite, cu povești și zâmbete.

Felicitări micilor noștri cercetași! Ne va fi dor de voi!

Mulțumim părinților, copiilor și colegilor pentru încredere și responsabilitate! Sănătoși am venit, sănătoși am plecat!

Așteptăm cu nerăbdare începerea următoarelor tabere!

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *